Na južni strani Alp

Učenci od 2. do 9. razreda NIS smo se v sredo, 12.9.2018, odpravili na ekskurzijo, ki smo jo poimenovali Na južni strani Alp. Najprej smo se z avtobusom odpeljali v dolino Kamniške Bistrice, kjer smo pot nadaljevali z bolj zanimivim prevoznim sredstvom – gondolo. Naš cilj je bila Velika planina in do tja nas je povzpela nihalka. Iz kabine je bil čudovit razgled na dolino in gore. Nadaljevali smo s sedežnico, kar je bilo vsem, učencem in učiteljicam, najlepši in najbolj zanimiv del poti. Starejši učenci so se zelo izkazali, saj so poleg sebe na sedežnico sprejeli mlajše učence in jim pomagali.

Pri gostišču nas je pozdravil pravi pastir, oblečen v tradicionalno oblačilo velikoplaninskih pastirjev, pokazal pa je tudi, kako in čemu uporablja rog.

Čudovit sončen in topel jesenski dan nam je ponujal odlične razglede na Kamniško – Savinjske Alpe. Sprehodili smo se do pastirskega naselja, kjer smo obiskali Preskarjev stan, urejen kot muzej. Tam smo lahko videli predmete in pripomočke, ki so jih včasih pastirji uporabljali pri svojem delu. No, nekaterim učencem je bil najbolj zanimiv kuža, ki se je v tistih dneh izgubil nekje na planini in delal družbo vodički pri koči.

Ker smo bili že lačni, smo se odpravili do gostišča Zeleni rob in si privoščili pošteno kosilo. Zdaj pa je bil že čas, da se vrnemo v dolino, seveda ponovno s sedežnico in nihalko. Tokrat, navzdol, še bolj zanimivo in razburljivo.

Naša naslednja postaja je bil Arboretum Volčji potok. V tem času smo lahko občudovali zanimivo postavitev cvetočih rastlin, ki so jih nasadili kar v stare, odrabljene avtomobile. V rastlinjakih smo opazovali orhideje, kaktuse in tropske metulje. Seveda pa so vsi učenci, od najmljaših do najstarejših, najbolj uživali na igralih.

Odpravili smo se proti zadnji postaji in to je letališče Brnik. Nekateri smo bili prvič na našem največjem letališču, kjer je bilo zanimivo vse – vrvež na ulici in pred vhodom, razgledna ploščad, od koder smo lahko opazovali pristanek in vzletanje letal. Ne smemo pozabiti še sladoleda, s katerim smo naše popotovanje zaključili.

Kljub manjši utrujenosti smo se veseli, navdušeni in polni novih vtisov odpravili proti šoli, kjer so nas že čakali starši.

Tanja

 

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja